تاریخ : شنبه, ۲۰ اردیبهشت , ۱۴۰۴ Saturday, 10 May , 2025

مشاوره ژنتیکی و ازدواج، موثرترین راه برای کاهش معلولیت ها/خانواده ها به پیشگیری از آسیب ها اهمیت فراوانی دهند

  • کد خبر : 268959
  • 12 آذر 1396 - 9:38
مشاوره ژنتیکی و ازدواج، موثرترین راه برای کاهش معلولیت ها/خانواده ها به پیشگیری از آسیب ها اهمیت فراوانی دهند

رئیس اداره بهزیستی میاندوآب گفت: خانواده ها برای جلوگیری از معلولیت باید موضوع مشاوره ژنتیکی و مشاوره ازدواج و غربالگری شنوایی و بینایی کارهای ظریفی مانند استفاده از کلاه ایمنی توسط راکبین موتورسیکلت ها ، بستن کمربند در موقع رانندگی و … که خیلی هم هزینه بردار نیست جدی بگیرند.

به گزارش زرین خبر، ۱۲ آذر در تقویم روز معلولین نامگذاری شده است و این موضوع بهانه ای شد تا به سراغ رئیس اداره بهزیستی میاندوآب به عنوان متولی امورات معلولان رفته و با وی به گفت وگو بنشینیم و از معلولیت حرف بزنیم.

متن این گفت و گو با علی کریمی  رئیس اداره بهزیستی میاندوآب را در ادامه می خوانید:

زرین خبر: به عنوان نخستین سوال، آمارهای مختلفی در خصوص معلولیت در جامعه ارائه می شود. آیا دقیقاً مشخص است چند درصد افراد یک جامعه معلول است؟

 کریمی: به طور کلی سازمان بهداشت جهانی اعلام می کند که ۱۲ الی ۱۵ درصد افراد ناتوان هستند ولی ناتوانی با معلولیت فرق دارد، نتایج نشان می دهد بطور متوسط ۱/۳۵ درصد از جمعیت کل ایران را افراد معلول تشکیل می دهد.

در بین انواع معلولیت ها ، معلولان جسمی حرکتی با ۱۴/۵۹ درصد بیشترین جمعیت با فراوانی و بعد از آن به ترتیب کم توان ذهنی ۸۲/۳۲ درصد و اختلال در گفتار و زبان ۴۵/۱۳ درصد و اختلال ناشنوایان ۷۹/۹ درصد و اختلال بینایی و نابینایی ۷۳/۹ درصد جمعیت معلول کشور را تشکیل می دهد.

البته به این نقطه توجه شود که آمار یک برآورد تقریبی است و خیلی دقیق هم نیست که حتماً این درصدها دقیق، دقیق باشند.

زرین خبر: معلولیت بیشتر در چه خانوارهایی اتفاق می افتد و نقش ژنتیک یا ازدواج فامیلی چقدر در بروز معلولیت تاثیر دارد؟

کریمی: به طور کلی معلولیت ها را در ۴ گروه تقسیم کرده اند: جسمی حرکتی ،کم توان ذهنی ،گفتاری و شنوایی (یا حسی)، بینایی و عوامل دخیل در بروز این معلولیت ها مختلف است مثلاً می گویند ۵۰ درصد علت ناشنوایی عامل ژنتیک است، ۲۵درصد مربوط به عفونت ها و ۲۵ درصد عوامل ناشناخته است یا در مورد معلولیت جسمی حرکتی عوامل مختلفی دخالت دارد بطور مثال در این گروه از معلولیت ها عواملی مانند فقر اقتصادی ـ تصادفات ـ بیماریها و … دخالت دارد.

اغلب قطع عضوها در هنگام کار ناشی از سقوط کارگران یا بسیاری از قطع نخاع ها نیز در سوانح رانندگی علی الخصوص برای افرادی است که با موتورسیکلت تردد می کنند است و می گویند در سال ۷۵۰ هزار نفر در ایران دچار سکته مغزی می شوند که ۲۰ درصد آنها می میرند و مابقی بنوعی دچار معلولیت شده و نیاز به خدمات توانبخشی (مانند فیزیوتراپی ـ کاردرمانی ـ گفتار درمانی و …) پیدا می کنند.

زرین خبر: سازمان بهزیستی چه خدماتی به معلولان ارائه می دهد؟

کریمی: خدمات به معلولان در سه حوزه یا گروه تقسیم می شود:

۱ـ خدمات توانبخشی پزشکی مانند کاردرمانی ـ گفتاردرمانی ـ بینایی سنجی و شنوایی شناسی و خدمات ارتوپدی فنی از طریق کلینیک های بهزیستی یا خرید خدمت از بخش غیردولتی

۲ـ خدمات توانبخشی حرفه ای : مانند اشتغال و کاریابی از طریق حرفه آموزی در کارگاههای حمایت شده یا کارگاههای معمولی

۳ـ خدمات توانبخشی اجتماعی شامل ارائه خدمات اجتماعی نگهداری (پرداخت هزینه نگهداری) ، مراقبت و آموزش معلولان

و بطور کلی و خلاصه می توان گفت که سازمان بهزیستی نزدیک به ۵۴ نوع خدمت را به معلولان ارائه می دهد ولی این خدمات بستگی به نوع و شدت معلولیت، سن معلول ، جنس معلول، وضعیت اقتصادی واجتماعی خانواده معلول و موقعیت محل سکونت و … دارد بطور کلی هر معلول با توجه به ارزیابی های صورت گرفته نسخه خاصی از خدمات را دریافت می کند، خدمات ارائه شده برای معلول جسمی حرکتی زیر ۶ سال با خدمات ارائه شده برای یک معلول جسمی حرکتی بالای ۱۸ سال متفاوت است هر چند هر دو در یک گروه معلولیت قرار دارند.

زرین خبر: چه درخواست از همشهریان و مردم دارید؟

کریمی: اولاً درخواست بنده توجه جدی به بحث پیشگیری اولیه در موضوع کاهش معلولیت ها و آسیب هاست،  سالانه ۲۰ هزار معلول در ایران متولد می شود، هزینه سالانه هر معلول میلیون ها تومان برای خانواده است، بدون اینکه این افراد نقشی در سرانه تولید داشته باشند، خانواده ها باید موضوع مشاوره ژنتیکی و مشاوره ازدواج و غربالگری شنوایی و بینایی کارهای ظریفی مانند استفاده از کلاه ایمنی توسط راکبین موتورسیکلت ها ، بستن کمربند در موقع رانندگی و … که خیلی هم هزینه بردار نیست جدی بگیرند تا خدای نکرده ما شاهد افزایش این آمار نبوده و جامعه سالمی داشته باشد هر چند در اخلاق اسلامی صدقه یک فضیلت است و بزرگترین خدمت به معلولان کارآفرین است چون کار و اشتغال ایجاد انگیزه می کند.

ثانیاً در سازمان بهزیستی طرحی در حال اجرا است که کارفرمایان که نیروی مورد نیاز خود را از جامعه هدف و معلولان قادر به کار گیرند می توانند از تسهیلات بانکی کم بهره و معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما مدت ۵ سال استفاده کنند لذا با بکارگیری نیروی مورد نیاز خود را در هر حرفه ای مهم می توانند از تسهیلات در نظر گرفته استفاده نمایند و هم از اجری معنوی مسئله بهره ببرند.

در پاان درخواست داریم که حتماً در صورت نیاز به اداره بهزیستی مراجعه و افراد زیادی از این معلولان عزیز حتی با مدرک کارشناسی ارشد در رشته های مختلف است که شاید از نظر جسمانی مشکل داشته باشند و خیلی توانمند هستند از آنها استفاده کنند و نباید نگاه در جامعه به معلول ترحم آمیز و حمایت گرانه باشد، باید دست او را گرفت و موانع حضور او در جامعه را رفع کرد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://zarinkhabar.ir/?p=268959

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.