روز طبیعت، آئینی کهن در نزد مردم میاندوآب
۱۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۳
شناسه : 273413
10

از آنجایی که این روز به نام طبیعت نام گرفته است، مردم همه ساله به دامان طبیعت رفته و در سیزدهم فرودین ماه هر سال، بوستان ها و دامان طبیعت پذیرای صدها هزار نفر از مردم می شوند.

پ
پ

به گزارش زرین خبر، سیزدهمین روز فروردین ماه در تقویم روز طبیعت نام گرفته و به نوعی در باور عموم  بدرقه نوروز محسوب می شود.

از آنجایی که این روز به نام طبیعت نام گرفته است، مردم همه ساله به دامان طبیعت رفته و در سیزدهم فرودین ماه هر سال، بوستان ها و دامان طبیعت پذیرای صدها هزار نفر از مردم می شوند.

امروزه اگر چه آئین های 13 بدری متفاوت از زمان های دور بوده و در واقع زندگی ماشینی و تشریفات بر آن نیز غلبه کرده است ولی هم چنان یکی از آئین های کهن بوده و مردم این روز را به دامان طبیعت می روند.

از سوی دیگر 13 بدر در هر نقطه از ایران، آیین هایی ویژه دارد که همه آنها در انس و همدم شدن با طبیعت مشترک است و مردم آذربایجان و به تبع آن میاندوآب نیز در روز 13 بدر با طبیعت انس و همدم شده، سبزه گره می زنند و سبزه ها را در آب رها می کنند.

یک روز در دامان طبیعت

سیزدهم فرودین ماه هر سال میاندوآب  و بوستان های اطراف آن، پذیرای صدها هزار نفر از دوستداران طبیعت می شوند که به رسم نوروز هر سال، به دامان طبیعت آمده اند تا 13 خود را بدر کنند.

بسیاری از خانواده های میاندوآبی از صبح  روز سیزده به همراه برخی از نزدیکان و خویشاوندان به دشت و طبیعت  زیبای مناطق مختلف این شهر و شهرهای اطراف رفته و هر چه از شیرینی و آجیل ایام عیدشان هم باقی مانده را همراه خود می برند.

آش دوغ پای ثابت روز 13 بدر

در گذشته، آش و کوفته تشکیل دهنده ناهار روز طبیعت بودند ولی امروزه غذاهایی مانند کباب جایگزین کوفته شده و غذای مردم در روز طبیعت به شمار می رود از سوی دیگر پخت آش هنوز یک پای ثابت غذاهای خانواده ها در روز طبیعت است.

13 بدر در روستاها

روز طبیعت در روستاها متفاوت تر از شهرها بود و هم اکنون نیز در برخی از روستاها این آئین های سنتی پابرجاست.

بزرگان و ریش سفیدان در مورد روز طبیعت در روستاها در زمان های گذشته می گویند که در گذشته های دور مردم روستاها بر خلاف شهر نشینان، نهار خود را که آماده کرده اند به پشت بام ها برده و در آنجا سفره ای پهن می کنند و در کنار آن نیز با بردن سماور زغالی و خوراکی ها به بالای پشت بام منازل خود، جشن سیزده به در را در روستای خود برگزار می کردند.

سبزه هایی که به آب سپرده می شود

صبح روز 13 بدر می توانی سبزه هایی را ببینی که بر روی سقف یا کاپوت خودرو قرار گرفته اند و خانواده ها آنها را با خود می برند تا به آب بسپارند.

مردم به رسم یک آئین سنتی و دیرین در این روز، سبزه ها را به امید آنکه این‌ دانه‌ها به‌ همراه‌ آب‌ روان‌ موجب‌ برکت‌ و باروری‌ کشتزارها شوند،به آب می سپارند و در این میان نیز برخی عقیده دارند که  باید سبزه را در دشت و طبیعت بکارند تا زمین از وجود آن بارورتر شود.

از سوی دیگر باید گفت که روز انس با طبیعت یکی از آیین های ملی برای بهره مندی بیشتر مردم از دامن طبیعت است و آلودگی محیط زیست ، گسترش شهر ها و جاده ها زندگی و بقای حیوانات و موجودات زنده را با مخاطرات جدی مواجه کرده و  گیاهان و حیوانات نیز مانند ما حق زندگی دارند پس در روز طبیعت ، پاسبان طبیعت و ساکنان آن باشیم.

باید حرمت اهل بیت(ع) را در روز طبیعت نگه داریم

اما امسال روز طبیعت مصادف با وفات حضرت زینب کبری(س) شده است و در همین زمینه نیز برخی علی رغم اینکه در طبیعت حضور یافته اند ولی حرمت اهل بیت(ع) را قطعا نگه می دارند.

در نماز جمعه این هفته میاندوآب، امام جمعه موقت میاندوآب با اشاره به مصادف شدن روز طبیعت با سالروز وفات حضرت زینب کبری(س)، اظهار کرد: باید حرمت این روز را نگه داشته و به گونه ای نشود که شرمنده اهل بیت(ع) و حضرت زینب کبری(س) باشیم.

حجت الاسلام عادل گل حسینی گفت: باید در روز طبیعت امسال، حرمت ایام را حفظ کرده و نیز با حفظ و حراست از منابع طبیعی و درختان و افزایش فضای سبز در منزل و طبیعت به نقش خود عمل کنیم و این را در نظر داشته باشیم که وارد کردن خسارت به فضای سبز و درختان در واقع خیانت به بیت المال است.

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.