حاشیه‌نشینانِ پر حاشیه/ ۶۰۰ هزار حاشیه‌نشین در آذربایجان‌غربی وجود دارد
۱۷ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
شناسه : 275302
9

ایجاد درمانگاه ها، خانه های بهداشت، وام های اعطایی در حوزه اشتغال به روستاییان و مواردی مشابه این همگی در راستای مقابله به افراد به کلان شهرها و نیز مهاجرت معکوس در استان اتفاق افتاده است.

پ
پ

به گزارش زرین خبر به نقل از اروم نیوز، به گفته مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی جمعیتی بالغ بر ۶۰۰ هزار نفر در استان جزو حاشیه نشینان بوده و با ساخت و سازهای غیر اصولی و ایجاد محله های بدون ضابطه اصولی چهره و منظره شهرها را به هم زده و گاه فاقد فضای کافی برای ایجاد امکاناتی نظیر فضاهای آموزشی، بهداشتی و خدماتی هستند.

دولت در سال های اخیر با ایجاد امکاناتی در راستای افزایش امکانات در روستاها و شهرهای دورافتاده نظیر برق، گاز، مخابرات، راه های مواصلاتی و فضاهای آموزشی سعی در کاهش آمار مهاجرت مردم به کلان شهرها داشته و با اجرای طرح های متعددی سعی در رسیدن به این هدف دارد.

ایجاد درمانگاه ها، خانه های بهداشت، وام های اعطایی در حوزه اشتغال به روستاییان و مواردی مشابه این همگی در راستای مقابله به افراد به کلان شهرها و نیز مهاجرت معکوس در استان اتفاق افتاده است.

* دفاتر تسهیل گری در استان راه اندازی می شود

«اکبر محمدی» در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، با اشاره به معضل حاشیه نشینی که در آذربایجان غربی نیز همچون برخی از استان های دیگر با آن مواجه هستیم، اظهار می کند: ایجاد دفاتر «تسهیل گری» در سال جدید توسط دستگاه های اجرایی اولین اقدام و مهم ترین برنامه در راستای بازآفرینی در بافت قدیم و جدید شهری است.

* طرح باز آفرینی محلات

وی با بیان این که در برنامه ششم توسعه کشور برای کنترل، گسترش و توانمندسازی مناطق حاشیه ‌ای شهر، تمهیدات مناسبی پیش بینی شده است، می گوید: دفاتر تسهیل گری به صورت آزمایشی در ۱۰ استان کشور که آذربایجان غربی نیز یکی از آن هاست راه اندازی می شوند، در آذربایجان غربی نیز این طرح در ۱۰ محله ارومیه به صورت پایلوت با همکاری نهادهای استانی که در راس آن استانداری و فرمانداری بوده و با مشارکت سازمان های مدنی است اجرا می شود.

مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی با تاکید بر این که این دفاتر بر اساس اولویت ها، اقدام به پیش برد اهداف کار خود می کنند، ابراز می کند: دفاتر تسهیل گری در این طرح برنامه ریزی خود را بر اساس اعلام نیاز مردم محلات و پس از نیازسنجی اجرایی می کنند و صرفا جنبه مطالبه گری از دولت را ایجاد نمی کنند، به طور مثال در یک محله اگر نیاز مردم و خواست آنان ساخت مدرسه باشد نباید قبل از ساخت مدرسه اقدام به ایجاد پایگاه آتش نشانی شود.

محمدی با بیان بیشترین شهرهایی که حاشیه نشینی در آنان محسوس تر از سایر شهرهاست، می افزاید: به طور کلی ۵ شهر ارومیه، خوی، میاندوآب، مهاباد و بوکان شهرهایی هستند که بیش از نقاط دیگر مردم حاشیه نشین دارد.

وی با بیان اینکه آمار جرم خیزی در نقاط حاشیه شهری بیش از مراکز شهر است، بیان می کند: همواره آمار جرم در نقاط حاشیه شهری به دلیل حضور کمرنگ دستگاه های نظارتی و امنیتی بیش از نقاط متراکم و پر جمعیت شهر هاست، افزایش خشونت ها، درگیری بین مردم و اعتیاد از اصلی ترین بزه هایی هستند که در این مناطق با آن مواجه هستیم.

مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی با اشاره به برخی از عوامل بسترساز آسیب های اجتماعی در حاشیه های شهرها می گوید: زمانی که شهروندی از محیط روستای خود یا شهر کوچکی که در آن ساکن است و همه اطرافیان وی شامل فامیل، دوست و آشنا هستند و حتی مدیر مدرسه فرزندش آشنایی کامل با او دارد، خارج و در محیط اجتماعی جدید ساکن می شود عوامل بازدارنده و نظارت های اجتماعی که یکی از عوامل تاثیرگذار در کاهش آمار جرم و بزه است، کم می شود و فرد مرتکب خشونت ها می شود.

محمدی با اشاره به برخی از مهم ترین عوامل و دلایل حاشیه نشینی تاکید می کند: فقر، توزیع نابرابر امکانات شهری در مرکز استان ها و شهرهای محروم و نیز نابرابری های اجتماعی به افزایش حاشیه نشینی دامن زده و یا از عوامل بروز این پدیده است، زمانی که بهترین پزشکان متخصص در مرکز استان بوده، بهترین فروشگاه ها با تنوع بیشتر و حتی مراکز آموزش عالی و دانشگاهی در شهرهای بزرگ قرار دارند افراد برای تامین نیاز خود و بهره مندی از این امکانات اقدام به مهاجرت و اسکان در حاشیه شهرها می شوند و این تنها به جامعه کنونی اختصاص ندارد و از گذشته ها در جوامع مختلف شاهد بروز و ظور این پدیده هستیم اما در ایران پس از سال ۱۳۴۲ که زمان آغاز اصلاحات ارضی بود کم کم شیوع بیشتری یافت.

* انشعاب آب غیردائم در مناطق حاشیه نشین

«لطیف خوش سیرت» در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، با اشاره به نحوه خدمات رسانی شرکت آب و فاضلاب به مردم مناطق حاشیه نشین استان اظهار می کند: شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی به تمام متقاضیانی که داخل محدوده قانونی شهر از این شرکت تقاضای انشعاب آب دارند بدون هیچ گونه محدودیتی اقدام به ارائه خدمات دارد.

وی در ادامه، می گوید: متقاضیان انشعاب آب با در دست داشتن مدارک خود مبنی بر اتمام کار ساختمانی از جمله گواهی پایان کار ساختمان و یا پروانه ساختمانی خود بدون هیچ محدودیتی می توانند انشعاب آب بگیرند.

معاون درآمد و امور مشترکین آب و فاضلاب شهری آذربایجان غربی با بیان این که در مناطق حاشیه شهر که زمین ها و ساختمان های فاقد مجوز ساخت و ساز کرده و تقاضای انشعاب آب دارند، ابراز می کند: ساختمان هایی که مجوز ندارند یا به صورت قانونی تفکیک نشده اند، پس از شناسایی از تیر ماه سال ۹۶ شرکت آب و فاضلاب اقدام به ارائه انشعاب آب غیردائم به این دسته از ساختمان ها می کند که در برنامه های این شرکت پس از تامین و مطالعه طی مدتی کوتاه مجاز به دریافت انشعاب آب دائم می شوند.

* شاخص ۷۴ درصدی بهره مندی از فاضلاب

خوش سیرت بیان می کند: طی اقدامات همکاران شرکت آب و فاضلاب در بخش آب مشکلی نداشته و تنها در بخش فاضلاب در صدد رفع مشکلاتی بخش فاضلاب از طریق اعتبارات داخلی هستیم؛ بر اساس برنامه ریزی های انجام شده و طی بررسی های کارشناسانه مناطقی که مشکل دارند رفع مشکل می شوند.

وی با اشاره به شاخص ۷۴ درصدی بهره مندی از فاضلاب در ارومیه اذعان می کند: میانگین بهره مندی از فاضلاب در کشور ۴۵ درصد بوده و این آمار در ارومیه میزان ۷۴ درصدی را شامل می شود.

معاون درآمد و امور مشترکین آب و فاضلاب شهری آذربایجان غربی می گوید: از نظر قانون گذار مناطق غیررسمی و حاشیه ای شهر در مرکز استان که مطالعات آن برای ارائه انشعاب آب غیردائم به اهالی این مناطق ارائه شده شامل محله های امیرآباد، اسلام آباد، بادکی، انتهای خیابان رودکی، انتهای خیابان بهداری،  کمربندی، خاتم الانبیاء، کوی لاله و نیز انتهای جاده انهر است.

* حاشیه های روشن شهر

«اکبر حسن بکلو» در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، اظهار می کند: در چارچوب قانون و وظایف محوله از سوی دولت به تمامی مردم حاشیه نشین ارائه خدمات کرده و با دادن انشعاب برق، روشنایی را به خانه های تمامی مردم در جای جای شهر هدیه می کنیم.

وی می گوید: تمامی افرادی که طی ساخت و ساز غیرمجاز خواهان انشعاب برق به منازل خود هستند طی مصوبات قانونی صاحب انشعاب برق غیردائم می شوند که باید طی سه سال تعیین تکلیف شده و اقدام به دریافت مجوز انشعاب برق دائم داشته باشند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی با تاکید بر وجود انشعاب های غیرمجاز برق می گوید: تمامی انشعاب های غیرمجاز که بدون هیچ چارچوب قانونی اقدام به استفاده از برق به صورت غیرمجاز داشته باشند، به مراجع قانونی هدایت می شوند.

بهتر است کاستی های حاشیه ها مورد بررسی دقیق قرار گرفته و با ارائه آموزش هایی در خور، در جهت کاهش آسیب های اجتماعی گام برداریم.

انتهای پیام/

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.