آرتمیا؛ گنجی نهفته در دل آذربایجان غربی/ طلای سرخ دریاچه ارومیه را دریابیم
۲۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۸:۱۰
شناسه : 299337
10
ظرفیت اقتصادی کم‌نظیر در تامین درآمد آذربایجان‌غربی؛ پرورش آرتمیا علاوه بر ایجاد اشتغال، در رونق اقتصادی منطقه نیز تاثیر گذار خواهد بود و انتظار می‌رود نگاه تخصصی به این امر نیز وجود داشته باشد تا این نعمت الهی و ارزشمند از بین نرود و مورد استفاده بهینه قرار گرفته و موجب رشد اقتصادی و ارزآوری در منطقه شود.
پ
پ

به گزارش زرین خبر، آذربایجان غربی به عنوان شمال غربی ترین استان کشور، از ظرفیت های بی نظیری در زمینه اقتصاد و صنایع وابسته برخوردار است به گونه ای که توجه به هریک از این شاخصه ها می تواند زمینه ساز تحول اقتصادی عظیمی در این استان و کشور نیز شود.

یکی از این ظرفیت های عظیم، منابع آبی و آبزیان موجود در این استان و با توجه به وجود دریاچه ارومیه، گونه جانوری کوچکی به نام “آرتمیا” است که می تواند از نظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.

آرتمیا از آبزیانی است که در آب‌های شور زندگی می‌کند و استفاده از این گونه جانوری قرمز کوچک  در تحقیقات بیولوژیکی، علوم تغذیه و کشاورزی نیز به اثبات رسیده است و در این میان نیز آرتمیا اورمیانا یکی از نمونه های شاخص آرتمیا در جهان به شمار می‌رود که در سال‌های پر آبی دریاچه ارومیه به وفور در دریاچه دیده شده است .

با گسترش صنعت آبزی پروری و توسعه روز افزون پرورش انواع میگو و ماهی در کشور از یک سو و اهمیت تکنولوژی در دنیا از سوی دیگر و با توجه به اینکه آرتمیا یکی از فاکتورهای مهم در امر پرورش و تغذیه میگو است، از نظر اقتصادی ارزش آرتمیا و قیمت آن در بازارهای جهانی رو به افزایش است که می توان با بهره برداری اصولی و علمی از این موجود آبزی علاوه بر تامین احتیاجات داخلی، با صادرات مقادیر مازاد این محصول به صورت قابل توجهی برای کشور ارز آوری کرد.

در این راه نیز برای پرورش آرتمیا می توان به سمت پرورش مصنوعی و ایجاد دریاچه ها و استخرهای پرورش آرتمیا و یا با استفاده از منابع طبیعی مانند دریاچه ارومیه در آذربایجان‌غربی چشم دوخت که هر دو روش نیز در این استان به کار گرفته شده است و امید به این موجود را افزایش داده؛ موجودی که کاربردهای آن روز به روز در حال افزایش است.

ظرفیت اقتصادی کم‌نظیر در تامین درآمد آذربایجان‌غربی

در مورد اهمیت این طلای سرخ زنده، رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور معتقد است بهره برداری از ظرفیت کامل آرتمیای دریاچه ارومیه می‌تواند آذربایجان‌غربی را به بودجه دولتی بی نیاز کند.

علی نکویی فرد به خبرنگار اروم نیوز، با بیان اینکه دریاچه ارومیه می‌تواند منبعی برای صادرات آرتمیا به دیگر کشورها نیز باشد، گفت: تنها ۱۰ درصد از آرتمیای این دریاچه در صورت فرآوری نیاز کشور به واردات این محصول دریایی را به صفر می‌رساند.

وی افزود: با توجه به ارزش آرتمیا در دنیا، بهره برداری از ظرفیت کامل آرتمیای دریاچه ارومیه می‌تواند آذربایجان‌غربی را به بودجه دولتی بی نیاز کند.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور تصریح کرد: دانش فنی فرآوری و بسته بندی محصولات تولید شده در کشور وجود دارد و آماده‌ایم تا بدون هیچ چشم داشتی، این دانش را در اختیار بخش خصوصی قرار ددهیم.

دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین زیستگاه‌های طبیعی آرتمیا در جهان

بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری دانشگاه ارومیه نیز در این زمینه با بیان اینکه پرورش و تولید آرتمیا خود یک صنعت بسیار درآمد زاست، گفت: دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین زیستگاه‌های طبیعی آرتمیا در جهان بوده و میزان آرتمیای تولید شده در این دریاچه، سالانه معادل آرتمیای تولید شده در سایر زیستگاههای بزرگ دنیا است.

ناصر آق با اشاره به اینکه پژوهشکده آرتمیای دانشگاه ارومیه جزء بهترین مراکز پژوهشی آرتمیا و آبزیان در سطح دنیاست، افزود: آرتمیا اورمیانا یکی از هفت گونه آرتمیای شناخته شده در جهان و منحصر به دریاچه ارومیه است که در حالت طبیعی حدود ۵۵ درصد پروتیین و ۱۰ درصد چربی دارد.

ارزش اقتصادی و ارز آوری بالای آرتمیا

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای نیز در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز به ارزش اقتصادی بالای آرتمیا اشاره کرد و گفت: ارزش بهره برداری از آرتمیای دریاچه ارومیه به اندازه‌ای بالا بوده و حتی در صورت صادرات، منبع درآمد میلیون دلاری برای کشور محسوب می شود.

حجت الاسلام و المسلمین سید سلمان ذاکر افزود: شرایط و زیرساخت طبیعی برای پرورش آرتمیا در دریاچه ارومیه مهیا بوده ولی متاسفانه استفاده‌ای از آن نمی‌شود.

وی با تاکید بر ضرورت پرورش آرتمیا در کشور و حمایت از بخش خصوصی در این راستا، اظهار کرد: با پرورش آرتمیا در کشور نه تنها می‌توان مانع خروج ارز از کشور شد بلکه با صادرات آن میلیون ها دلار ارز وارد کشور می شود.

 اهمیت پرورش آرتمیا در اشتغال زایی و رونق اقتصادی

یکی کارشناس بخش کشاورزی نیز در این زمینه به خبرنگار ما گفت: توسعه پرورش آرتمیا با توجه به موضوع کم‌آبی دریاچه ارومیه می‌تواند در جهت اشتغال جایگزین برای کشاورزان حوضه آبریز دریاچه ارومیه مطرح باشد.

عبدی با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه، منبع اصلی و طبیعی پرورش آرتمیا در ایران شناخته می‌شود افزود: با پرورش این گونه سخت پوست می توان زمینه اشتغالزایی، تولید درآمد و تامین نیازهای کشور در صنعت آبزی پروری را ایجاد کرد.

وی با بیان اینکه می توان با ایجاد دریاچه های مصنوعی نسبت به پرورش آرتمیا اقدام کرد، اظهار داشت: پرورش آرتمیا در استخرها و زه آب‌ها روشی جایگزین برای احیای آرتمیای دریاچه ارومیه است که در استان و برخی از مناطق کشور موفقیت آمیز بوده است.

ایجاد زمینه پرورش آرتمیا در مجتمع فسندوز میاندوآب

مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی هم چنین در گفت و گویی با اشاره به اهمیت آرتمیا، گفت: آرتمیا در حال حاضر بهترین منبع تغذیه صنعت پرورش میگو و ماهیان خاویاری به همراه ماهیان زینتی در کشور به شمار می رود و در بخش صنعت پرورش میگو تنها منبع تغذیه بوده و تاکنون جایگزینی برای آرتمیا پیدا نشده است.

وی با بیان اینکه نیاز سالانه امروز ایران به آرتمیا ۲۵ تن است، اظهار کرد: بیش از ۹۵ درصد این میزان از خارج تأمین می‌شود که با بهره برداری اصولی از دشت فسندوز نه تنها نیاز کشور تأمین می‌شود بلکه می‌توان صادرات و ارز آوری خوبی عاید کشور کرد.

قریشی تصریح کرد: در حال حاضر بسترهای لازم برای سرمایه گذاری مطمئن در زمینه پرورش، تکثیر و تولید آرتمیا به روش مصنوعی در مجتمع دو هزار هکتاری دشت فسندوز فراهم شده است.

مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی افزود: سعی بر این است در یک برنامه میان مدت و بلند مدت و جذب سرمایه‌گذار و مشارکت در تولید در قالب الحاقیه ماده ۲۷ و روش‌های دیگر واگذاری اراضی، سطح مزارع تولید آرتمیا در این مجتمع به دوهزار هکتار برسد.

وی گفت: با تحقق این مهم شاهد تولید بیش از دو هزار تن بیومس آرتمیا و بیش از ۲۰۰ تن سیست آرتمیا خواهیم شد و برای حدود دو هزار نفر به طور مستقیم و دو هزار نفر به صورت غیرمستقیم ایجاد اشتغال پایدار ایجاد می‌شود.

با توجه به افزایش روز افزون جمعیت کره زمین و نیاز به مواد غذایی پروتئینی و محدودیت منابع موجود در دریاها، روز به روز بر میزان پرورش مصنوعی آبزیان دریایی افزوده می‌شود و آرتمیا در پرورش آبزیان نقش اساسی ایفا می‌کند.

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.