مساجد در دین مبین اسلام از جایگاه والایی برخوردار بوده و در شکلگیری و پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از آن در فعالیتهای مختلف سیاسی، عبادی و اجتماعی نقش محوری و اساسی داشتهاند.
مساجد در اسلام و ایران نقش بسیار مهم و چندگانهای دارند که در طول تاریخ بهعنوان مراکز عبادی، اجتماعی، آموزشی، و سیاسی شناخته شدهاند.
از نقش مساجد در اسلام میتوان به نقش عبادتی، آموزشی، قضایی و حقوقی، اجتماعی و فرهنگی اشاره کرد.
مهمترین نقش مسجد در اسلام، مکانی برای عبادت و برگزاری نماز جماعت بوده و نماز جماعت در مسجد، نمادی از وحدت و همبستگی مسلمانان است.
مساجد از زمان پیامبر اسلام (ص) بهعنوان مراکز آموزشی نیز عمل کردهاند و در این مکانها، مسلمانان به یادگیری قرآن، احکام دینی، و علوم مختلف میپرداختند و از سوی دیگر در زمان پیامبر (ص) مساجد بهعنوان مراکز قضایی نیز استفاده میشدند و بسیاری از مسائل حقوقی و قضایی در مساجد حلوفصل میشدند.
در بعد اجتماعی و فرهنگی نیز مساجد بهعنوان مراکز تجمع مردم و اطلاعرسانی عمل میکردند و در این مکانها، اخبار مهم به مردم اعلام میشد و مسائل اجتماعی و فرهنگی موردبحث قرار میگرفت.
در دوران انقلاب اسلامی ایران نیز مساجد نقش بسیار مهمی در سازماندهی و هدایت مردم داشتند و این مکانها بهعنوان پایگاههای اصلی برای تجمعات و اعتراضات مردمی عمل میکردند.
از جمله مهمترین کارکردهای مسجد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی میتوان به نقش آموزشی و پرورشی آن اشاره کرد که در ایران، مساجد همچنان بهعنوان مراکز آموزشی فعال بوده و کلاسهای قرآن، احکام دینی، و حتی کلاسهای درسی برای دانشآموزان در مساجد برگزار میشود.
فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی از دیگر کارکردهای مساجد در ایران هستند که بهعنوان مراکز فرهنگی و اجتماعی شناخته میشوند و برنامههای مختلفی مانند مراسم مذهبی، جشنها، و فعالیتهای خیریه در این مکانها برگزار میشود.
از سوی دیگر مساجد در ایران نقش مهمی در سیاست داشته و بسیاری از تصمیمات مهم سیاسی و اجتماعی در این مکانها گرفته میشد و مساجد بهعنوان مراکز تجمع و بحثهای سیاسی عمل میکنند.
مساجد در اسلام و ایران نهتنها بهعنوان مکانهای عبادی بلکه بهعنوان مراکز چندمنظورهای که نقشهای مختلفی در جامعه ایفا میکنند، شناخته میشوند و همچنان بهعنوان نمادهای وحدت و همبستگی مسلمانان باقیماندهاند.
باتوجهبه اینکه مسجد سنگر اصلی انقلاب و نظام اسلامی و مرکز تربیت و پرورش بوده و هست؛ لذا میتواند زمینه رشد و تعالی فرهنگی را فراهم کند و از این روست که دشمنان با برنامهریزی وسیع و گسترده میخواهند تا جوانان از این محافل که بهعنوان سنگر مبارزه با جنگ نرم هستند، دور کنند.
اگر جوانان و نوجوانان از مساجد دور شوند در آن صورت دشمنان بهآسانی فرهنگ غربی و دلخواه خود را جایگزین فرهنگ اسلامی در اندیشه و تفکر جوانان خواهند کرد و لذا همه باید نهایت تلاش خود را برای ارتباط هر چه بیشتر جوانان و نوجوانان به کار گرفته و آنها را به سمت مساجد و فعالیتهای فرهنگی بکشانند.
یکی از کارهایی که نبی مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی (ص) برای تشکیل حکومت اسلامی انجام داد ساختن مسجد بود و در واقع مسجد پایگاه فعالیتهای پیامبر (ص) بود و خاستگاه انقلاب اسلامی نیز مساجد بودند و انقلاب اسلامی از این مراکز مهم فرهنگی شکل گرفت.
امروزه نیز مساجد نقش محوری داشته و به محور فعالیتهای از پایگاه بسیج گرفته تا فعالیتهای اجتماعی و امدادی و سیاسی و عبادی.
اما باتوجهبه این کارکرد مهم و والای مساجد در اسلام و انقلاب اسلامی، دشمنان در جنگ نرم و ترکیبی به دنبال دورساختن نوجوانان و جوانان از مساجد بوده و در این راستا اهداف خود را پیریزی میکنند.
میثم پاراو