خانه تکانی؛ رسمی زیبا برای استقبال از بهار
۱۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۸:۰۱
شناسه : 306079
6
خانه تکانی یا زدودن غبار از خانه را می توان در طول مختلف سال شاهد بود اما این سنت دیرین نوروزی در آستانه سال نو و در روزهای پایانی سال، پررنگ تر از سایر ایام سال به چشم می آید.
پ
پ

به گزارش زرین خبر، اسفند ماه که از راه می رسد، می شود صدای پای نوروز و بهار را حس کرد، فارغ از همه مسائل روزانه که با آن مواجه هستیم؛ این روزها همه در تلاطم و تکاپو هستند.

در این روزها از کوچه ها که عبور می کنی فرش های پهن شده را بر روی دیوارها مشاهده می کنی که حکایت از خانه تکانی دارند.

طبق یک رسم دیرین و در آستانه عید نوروز بانوان دست به خانه تکانی می زنند که به نوعی مهم ترین آئین سنتی در استقبال از نوروز نیز به حساب می آید و کمتر خانه ای را می توان پیدا کرد که‌ در این ایام خانه ‌تکانی‌ نشود.

خانه تکانی یا زدودن غبار از خانه را می توان در طول مختلف سال شاهد بود اما این سنت دیرین نوروزی در آستانه سال نو و در روزهای پایانی سال، پررنگ تر از سایر ایام سال به چشم می آید.

خانه تکانی در واقع سنتی برگرفته از نو شدن و تازگی بوده و خبر از آمدن بهار می دهد و در واقع زمانی که خانه تکانی می کنیم، به توصیه های دین نیز عمل کرده و آلودگی ها را از اطراف خود دور می کنیم و به نظافت روی می آوریم که مورد تاکید دین مبین اسلام نیز است.

خانه‌تکانی؛ رسمی پسندیده از دیدگاه اسلام

دین اسلام به نظافت و پاکیزگی اهمیت بسزایی قائل است و پیامبر گرامی اسلام(ص) نیز در این باره می فرمایند:” النظافه من الایمان” یعنی نظافت و پاکیزگی از نشانه های ایمان است.

حجت الاسلام صادقی کارشناس دینی و مذهبی در این زمینه با اشاره به اهمیت پاکیزگی و نظافت در دین اسلام، گفت: پاکیزگی و نظافت از سفارشات مهم دین اسلام است که در خانه تکانی نیز با گرد و خاک گیری از گوشه و کنار خانه و تمیز کردن خانه در واقع آلودگی ها را خانه دور کرده و پاکیزگی را به خانه ها می آوریم که یک امر پسندیده است.

وی افزود: در کنار خانه تکانی ظاهر و باطن و رعایت بهداشت،باید خانه‌تکانی از نوع شخصی و منحصربه‌فرد، آن‌هم از ریشه و اساس انجام داده و درون خود را هم از بدی‌ها خانه تکانی کنیم.

خانه تکانی و سلامت روان

از سوی دیگر بر اساس اعلام کارشناسان، خانه تکانی بر سلامت روان نیز تاثیر مثبتی دارد و شرایط بهتری را برای افراد فراهم می کند.

عبدی یکی از کارشناسان مشاوره و روانشناسی در این زمینه به خبرنگار ما می گوید: تمیزی و ایجاد تنوع هر از چندگاهی در محیط خانه، می تواند افسردگی و بی حوصلگی را از افراد دور کرده و سلامت روحی و روانی را به همراه داشته باشد.

این کارشناس مشاوره با بیان اینکه وسواس یکی از موضوعات در زمینه خانه تکانی است، افزود: با خانه تکانی می توان برای خود سلامت روان ایجاد کرد و یا وسواس ذهن و این وابسته به خود افراد است و لذا چیزی که در این زمینه توصیه می شود این است تا خانه تکانی ذهنی انجام گیرد تا شادابی و نشاط برای ما فراهم سازد و غم و ناراحتی را از ما دور سازد.

اما فارغ از این موضوع، آیین های استقبال از نوروز ریشه در فرهنگ کهن و دیرین ایرانیان دارد و آئین خانه تکانی در اسفند ماه نیز سنتی برگرفته از نوشدن و تازگی بوده و در واقع خبر از آمدن بهار می دهد و در همه نقاط ایران اسلامی نیز می توان آن را مشاهده کرد و از روزگاران گذشته نیز در آستانه سال جدید انجام می شود.

در خانه تکانی، بانوان خانه ها غبار از منازل زدوده و رنگ و رویی تازه به خانه می دهند و کمتر خانه ای را می توان پیدا کرد که‌ در این ایام خانه ‌تکانی‌ نشود و بانوی خانه نخواهد که غبار از خانه بزداید.

اما در این ایام باید خانه تکانی مهم تری که همان تغییر و تحول در رفتارها ، پاک شدن دل ها از کینه ها وکدورت ها است را انجام و پلیدی های مادی و صفات بد اخلاقی را نیز از خود دور کرده و به نظافت روحی بپردازیم.

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.