زخم چنگگ های آهنین بر بستر رودخانه ها/ کرانه هایی که پس می روند!
۲۹ تیر ۱۴۰۱ - ۸:۱۴
شناسه : 301551
4
برداشت غیر اصولی و غیرمجاز ماسه از بستر رودخانه ها توسط سودجویان و فرصت طلبان به منزله زخمی است که بر بستر رودخانه ها زده شده و علاوه بر ایجاد گودال و تخریب اکوسیستم، متاسفانه سبب بروز حوادث ناگواری نیز می شود.
پ
پ

به گزارش زرین خبر، منطقه آذربایجان به ویژه میاندوآب را سرزمین آبها می‌نامند، سرزمینی که رودخانه های دایمی و فصلی زیادی در دل آن جاری است.

این رودخانه های فصلی و دائمی زیبا از کوهها جاری شده و  از داخل شهرها و روستاها می‌گذرند و در ایام بهار و تابستان نیز به تفرجگاهی اهالی در روزهای تعطیل تبدیل می شوند، مانند رودخانه های زرینه رود و سیمینه رود میاندوآب که در این شهر جاری است و اطراف آن دارای مناظر سرسبز زیبا و بکر طبیعی بوده که دل هر بیننده ای را به خود جلب می‌کند.

اما متاسفانه این رودخانه ها با برخی چالش های روبرو هستند که سبب شده تا این زیبایی بکر خود را از دست دهند.

یکی از این چالش ها و مشکلات که چندین سال است این رودخانه ها با آن دست به گریبان هستند، برداشت غیرمجاز شن و ماسه از بستر رودخانه ها است که علاوه بر اینکه سبب ایجاد گودال های عمیق در بستر رودخانه ها و تغییر عرض رودخانه شده، محیط زیست این رودخانه ها را هم به نوعی با خطر مواجه ساخته است.

از سوی دیگر متاسفانه این سودجویی ها، جان مردمی را که برای شنا در گرمای تابستان به رودخانه ها می روند؛ نیز به خطر انداخته و وجود گودال های عمیق در زیر پای شناگران و در واقع دستکاری بستر رودخانه ها توسط سودجویان سبب ایجاد خطر برای شناگران و غرق شدن تعدادی از آنها شده است.

برداشت غیر اصولی و غیرمجاز از بستر رودخانه ها مشکل ساز شده است

در این زمینه فرماندار میاندوآب در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به برداشت غیر اصولی و غیرمجاز ماسه از بستر رودخانه ها، اظهار کرد: متاسفانه برداشت غیر اصولی و غیرمجاز ماسه از بستر رودخانه زرینه‌رود توسط سودجویان و فرصت طلبان سبب ایجاد گودال در بستر رودخانه شده که این موضوع سبب بروز حوادث ناگواری می شود.

علی پیام افزود: در این راستا  برخورد با برداشت های غیرمجاز از رودخانه ها بویژه زرینه رود میاندوآب را در اولویت خود قرار داده ایم.

وی با اشاره به مصادره بیش از ۴۰۰ هزار تن دپو غیرمجاز شن و ماسه به نفع مردم و بیت المال در این زمینه، گفت: در این زمینه متاسفانه بیش از ۱۰ سال بود که عده ای با سواستفاده سبب نابودی بستر رودخانه زرینه رود شده و ضمن تخریب آن  و مستعد کردن برای بروز حوادث شده بودند و مصالح بستر آن را به تاراج برده بوده اند  که با همکاری اعضای شورای تامین برخورد با این موضوع در دستور کار قرار گرفت و بیش از ۴۰۰ هزار تن دپو غیرمجاز شن و ماسه به نفع مردم و بیت المال مصادره گردیده است.

فرماندار میاندوآب افزود: تعدادی پرونده نیز در این راستا از طرف امور آب و اداره صنعت، معدن و تجارت تشکیل و تحویل دادستان محترم داده شده است

وی به خطر شنا در رودخانه ها نیز با توجه به برداشت های غیرمجاز و غیراصولی انجام گرفته اشاره کرد و گفت: از شهروندان نیز درخواست داریم از داخل شدن به داخل رودخانه به دلیل تخریب بستر آن توسط سودجویان و شنا به جد خودداری کرده و خطر شنا در رودخانه‌ها، سدها و کانال‌های آب را جدی بگیرند.

هر گونه برداشت غیر مجاز شن و ماسه از بستر رودخانه ها جرم تلقی می شود

سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت میاندوآب نیز در این زمینه به خبرنگار ما گفت: هر گونه برداشت غیر مجاز شن و ماسه از بستر رودخانه ها تصرف در اموال عمومی و دولتی بوده و جرم تلقی می شود و نیازمند اخذ مجوز قانونی از سازمان صمت است.

اکبر اسدی  با اشاره به رصد مستمر معادن و انباشت مصالح واحدها، اظهار کرد: در راستای صیانت از منابع عمومی و جلوگیری ازتضییع بیت المال و برداشت های غیر مجاز شن و ماسه از بستر رودخانه ها و معادن شهرستان میاندوآب، طرح ساماندهی برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه ها آغاز شده است.

وی گفت: سودجویان و فرصت طلبانی که به روش های مختلف اقدام به دپوی مصالح کرده و معادن و منابع ملّی را به تاراج می برند منتظر برخورد قاطع و تعقیب شدید قضایی باشند.

سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت میاندوآب تصریح کرد: در راستای صیانت از منابع عمومی و جلوگیری ازتضییع بیت المال و برداشت های غیر مجاز شن و ماسه از بستر رودخانه ها و معادن شهرستان با خاطیان امر بصورت جدی و مطابق قانون برخورد می شود  .

وی اظهار کرد: تمامی واحدهای شستشو و دانه بندی شن و ماسه نیز موظف هستند مصالح مورد نیاز خود را با اخذ مجوز از سازمان صنعت، معدن و تجارت  و یا از افراد مجاز تهیه کنند که در صورت عدم رعایت مصوبه مذکور توسط متصدی واحدها تمامی مصالح موجود در واحد به عنوان تهیه غیر مجاز تلقی و برخورد قانونی لازم معمول می شود.

مخاطرات نگران کننده برداشت های بی رویه شن و ماسه

یک فعال اجتماعی نیز در این زمینه به خبرنگار ما گفت: برداشت بی رویه شن و ماسه آن هم به صورت غیراصولی و غیرمجاز از بستر رودخانه ها  اثرات مخربی را بر پیکره  آن وارد می کند.

محمدیان افزود: برداشت بی رویه مصالح از بستر رودخانه ها بر اکوسیستم رودخانه ها نیز تاثیرگذاشته و حیات موجودات زنده در درون رودخانه را نیز با خطر جدی مواجه می کند.

وی گفت: برداشت بی رویه شن و ماسه از بستر رودخانه ها خط تعادل هیدرولیکی سفره آب سطحی و زیرزمینی حوزه آبرفتی رودخانه را نیز به هم می زند.

این فعال اجتماعی و زیست محیطی تصریح کرد: مسئولان امر باید حفاظت از حریم و بستر رودخانه را جدی بگیرند و با متخلفان به صورت جدی برخورد کنند.

عزم جدی در برخورد با سودجویان

برداشت های بی رویه با تبعات و مخاطرات نگران کننده ای همراه بوده و می تواند موجب تخریب تخم ریزی و مرگ و میر ماهی ها و مهاجرت نکردن پرندگان نیز بشود و در واقع می توان گفت که آسیب برداشت های غیر مجاز از این رودخانه صرفا به سطح رودخانه خلاصه نمی شود و حتی حیات گونه های آبزی را نیز به خطر می اندازد.

کارشناسان زیست محیطی معتقدند سهولت برداشت، نزدیکی و مجاورت به شهرها و روستاها،  مصالح کوهی و متعاقبا تشدید برداشت ها از بستر رودخانه ها از نمونه تهدیداتی است که می تواند به از بین رفتن پوشش گیاهی رودخانه، مرگ آبزیان،عریض شدن رودخانه و افزایش سیلاب ها در این محدوده منتهی شود.

منابع طبیعی و محیط‌زیست امانتی است که باید در حفظ آن کوشا باشیم و لذا نمی‌توان چشم‌ها را بست تا سودجویان و منفعت‌طلبان اموال عمومی را به غارت ببرند و حساسیت شورای تامین شهرستان نیز در این زمینه جای تقدیر و تشکر دارد که انتظار می‌رود با عزم جدی و پیگیرانه و مشارکت گسترده ادارات متولی این امر دستان غارتگران و سودجویان در این زمینه از آب و خاک کوتاه شود.

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.