مسجد؛ سنگر مستحکم دین و انقلاب
۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۰:۰۱
شناسه : 323893
5
 مساجد در اسلام و ایران نه‌تنها به‌عنوان مکان‌های عبادی بلکه به‌عنوان مراکز چندمنظوره‌ای که نقش‌های مختلفی در جامعه ایفا می‌کنند، شناخته می‌شوند.
پ
پ

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «زرین خبر»، ۳۰ مرداد در تقویم کشورمان به نام روز مسجد نام‌گذاری شده است.

روز ۲۱ اوت سال ۱۹۶۹ میلادی مصادف با ۳۰ مرداد، مسجدالاقصی قبله نخست مسلمانان جهان توسط صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد و بنا به در خواست جمهوری اسلامی ایران، از سوی سازمان کنفرانس اسلامی به‌عنوان روز جهانی مسجد نام‌گذاری شد.

 در دین مبین اسلام؛ مساجد از جایگاه بسیار مهم و والایی برخوردار بوده و نگاهی به صدر اسلام نشان‌دهنده جایگاه و اهمیت مسجد است و در شکل‌گیری و پیروزی انقلاب اسلامی نیز که احیاگر اسلام ناب محمدی (ص) بود و بعد از آن در فعالیت‌های مختلف سیاسی، عبادی و اجتماعی؛ همچنان مساجد نقش محوری و اساسی داشته‌اند.

 در تاریخ اسلام می‌خوانیم که یکی از کارهایی که نبی مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی (ص) برای تشکیل حکومت اسلامی انجام داد ساختن مسجد بود و در واقع مسجد پایگاه فعالیت‌های پیامبر (ص) بود و از همین روز بود که خاستگاه انقلاب اسلامی نیز مساجد بودند و انقلاب اسلامی از این مراکز مهم فرهنگی شکل گرفت.

 رویکرد همه آبادانی مساجد باشد

 در این زمینه امام‌جمعه میاندوآب با اشاره به نقش مهم مساجد در اسلام و ایران، اظهار کرد: نقش مساجد در رشد فرهنگ یک جامعه بسیار مهم بوده و بر کسی پوشیده نیست.

 حجت‌الاسلام‌والمسلمین حمید حسن‌زاده با تأکید بر اینکه باید مسجد محوری در اولویت قرار داشته باشد، افزود: باید با روش‌های مختلف نوجوانان و جوانان را به مساجد جذب کرد و در این زمینه نیز همه وظیفه دارند.

 وی با بیان اینکه همه در قبال مساجد وظیفه دارند، گفت: رویکرد همه باید تقویت و آبادانی مساجد باشد.

 امام‌جمعه میاندوآب با اشاره به اینکه یکی از برنامه‌ریزی‌ها و اهداف دشمنان دورکردن جوانان از مساجد است، تصریح کرد: مساجد می‌توانند از جوانان و نوجوانان در برابر نفوذ و جنگ نرم دشمن مراقبت کنند.

 وی گفت: اگر مساجد رونق پیدا کند در آن صورت برخی آسیب‌ها و معضلات اجتماعی که در جامعه شاهد هستیم را نخواهیم دید.

 مسجد محل پرورش انسان در جامعه

امام‌جمعه چهاربرج نیز در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه ۳۱ مرداد روز جهانی مسجد نام‌گذاری شده است، اظهار کرد: مساجد از صدر اسلام تاکنون مرکز تصمیم‌گیری، علم و معرفت آموزی و تربیت در جهان اسلام بوده است.

مسجد

حجت‌الاسلام‌والمسلمین اصغر جلالی با بیان اینکه پیامبر گرامی اسلام (ص) راهبری اجتماعی و سیاسی خود را در مسجد انجام دادند، افزود: پیامبر گرامی اسلام (ص) وقتی به مدینه تشریف آوردند، مسجد بنا کردند و مسجد به‌عنوان مرکز مکتب نبوی تبدیل شد.

 وی با اشاره به اینکه رسول گرامی اسلام (ص) با مردم در مسجد مواجهه داشتند و راهبری اجتماعی و سیاسی خود را در مسجد انجام می‌دادند، گفت: ایشان در مسجد مشکلات خانوادگی را حل‌وفصل می‌کردند و علم و معرفت را در مسجد به مردم آموزش می‌دادند.

 جلالی تصریح کرد: زندگی رسول گرامی اسلام (ص) که وقف کار با مردم بود و همه امورات ایشان با محوریت مسجد بود.

 امام‌جمعه چهاربرج با اشاره به اینکه امام خمینی (ره) که خود پرورش‌یافته مکتب رسول‌الله (ص) بود، با محوریت مسجد انقلاب کردند، افزود: امام خمینی (ره) با پیروزی انقلاب اسلامی مسجد را فعال‌تر و آن‌ها را سنگر اعلام کرد و اکنون سربازان حضرت روح‌الله در مساجد خود صاحب مکتب شده‌اند.

 وی گفت: با محوریت مساجد است که سربازان ولایت هر کدام گمنامانه نهضت امام خمینی (ره) را به‌پیش می‌برند و از امور معنوی و عبادی، تا کارهای خدماتی و امنیتی را انجام می‌دهند.

 جلالی با اشاره به نقش تربیتی مساجد در بیانات رهبر معظم انقلاب، تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند که فتح‌الفتوح انقلاب اسلامی، تربیت جوان‌هاست و مهم‌ترین محل و مأوای تحقق این تربیت، مسجد است.

 مسجد نقش محوری در فرهنگ دارد

 کارشناس مسائل دینی و فرهنگی نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مساجد نقش محوری و مهمی در دین اسلام داشته و دارند، اظهار کرد: مسجد در صدر اسلام و ایران نقش بسیار مهم داشته و به‌عنوان مراکز اجتماعی و سیاسی شناخته شده‌اند.

 حجت‌الاسلام مهدی صادقی با اشاره به اینکه امروزه نیز مساجد نقش محوری در جامعه داشته و دارند، افزود: ما به عینه نقش و کارکرد مهم مساجد در امورات مختلف روزمره را در محلات مختلف مشاهده می‌کنیم.

 وی با بیان اینکه مساجد سنگر بوده و باید این سنگرها را حفظ و تقویت کرد، گفت: مساجد امروز محور فعالیت‌های از پایگاه بسیج گرفته تا فعالیت‌های اجتماعی و امدادی و سیاسی و عبادی هستند و این نقش را نمی‌توان در جاهای دیگری مشاهده کرد.

 این کارشناس مسائل دینی و فرهنگی با اشاره به اینکه ما در ایام کرونا دیدیم که مساجد چه نقش محوری و مهمی داشتند، تصریح کرد: نقش مسجد و مسجدی‌ها در ایام کرونا برای فعالیت‌ها و خدمات عمومی مانند تهیه بسته‌های معیشتی، تهیه و تولید ماسک غیرقابل‌انکار است.

 صادقی تصریح کرد: نقش مساجد در جمع‌آوری کمک به نیازمندان، جهاد تبیین و کارکردهای دیگر که بیش از ۴۰ کارکرد برای آن عنوان می‌شود را نیز می‌توان از جمله دیگر کارکردهای مسجد عنوان کرد.

 این کارشناس دینی با بیان اینکه نقش تربیتی مساجد نیز در تربیت جوانان و نوجوانان بسیار مهم است، اظهار کرد: دشمنان در جنگ نرم و ترکیبی به دنبال دورساختن نوجوانان و جوانان از مساجد بوده و در این راستا اهداف خود را پی‌ریزی می‌کنند و لذا همه باید مساجد را تقویت کنند.

 اهمیت و جایگاه مسجد در اسلام و ایران

 به‌طورکلی مساجد در اسلام و ایران نقش بسیار مهم و چندگانه‌ای دارند که در طول تاریخ به‌عنوان مراکز عبادی، اجتماعی، آموزشی، و سیاسی شناخته شده‌اند.

 از نقش مساجد در اسلام می‌توان به نقش عبادتی، آموزشی، قضایی و حقوقی، اجتماعی و فرهنگی اشاره کرد.

 مهم‌ترین نقش مسجد در اسلام، مکانی برای عبادت و برگزاری نماز جماعت بوده و نماز جماعت در مسجد، نمادی از وحدت و همبستگی مسلمانان است.

 مساجد از زمان پیامبر اسلام (ص) به‌عنوان مراکز آموزشی نیز عمل کرده‌اند و در این مکان‌ها، مسلمانان به یادگیری قرآن، احکام دینی، و علوم مختلف می‌پرداختند و از سوی دیگر در زمان پیامبر (ص) مساجد به‌عنوان مراکز قضایی نیز استفاده می‌شدند و بسیاری از مسائل حقوقی و قضایی در مساجد حل‌وفصل می‌شدند.

 در بعد اجتماعی و فرهنگی نیز مساجد به‌عنوان مراکز تجمع مردم و اطلاع‌رسانی عمل می‌کردند و در این مکان‌ها، اخبار مهم به مردم اعلام می‌شد و مسائل اجتماعی و فرهنگی مورد بحث قرار می‌گرفت.

 در دوران انقلاب اسلامی ایران نیز مساجد نقش بسیار مهمی در سازماندهی و هدایت مردم داشتند و این مکان‌ها به‌عنوان پایگاه‌های اصلی برای تجمعات و اعتراضات مردمی عمل می‌کردند.

 از جمله مهم‌ترین کارکردهای مسجد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی می‌توان به نقش آموزشی و پرورشی آن اشاره کرد که در ایران، مساجد همچنان به‌عنوان مراکز آموزشی فعال بوده و کلاس‌های قرآن، احکام دینی، و حتی کلاس‌های درسی برای دانش‌آموزان در مساجد برگزار می‌شود.

 فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی از دیگر کارکردهای مساجد در ایران هستند که به‌عنوان مراکز فرهنگی و اجتماعی شناخته می‌شوند و برنامه‌های مختلفی مانند مراسم مذهبی، جشن‌ها، و فعالیت‌های خیریه در این مکان‌ها برگزار می‌شود.

 از سوی دیگر مساجد در ایران نقش مهمی در سیاست داشته و بسیاری از تصمیمات مهم سیاسی و اجتماعی در این مکان‌ها گرفته می‌شد و مساجد به‌عنوان مراکز تجمع و بحث‌های سیاسی عمل می‌کنند.

 مساجد در اسلام و ایران نه‌تنها به‌عنوان مکان‌های عبادی بلکه به‌عنوان مراکز چندمنظوره‌ای که نقش‌های مختلفی در جامعه ایفا می‌کنند، شناخته می‌شوند و همچنان به‌عنوان نمادهای وحدت و همبستگی مسلمانان باقی‌مانده‌اند.

 باتوجه‌به اینکه مسجد سنگر اصلی انقلاب و نظام اسلامی و مرکز تربیت و پرورش بوده و هست؛ لذا می‌تواند زمینه رشد و تعالی فرهنگی را فراهم کند و از این روست که دشمنان با برنامه‌ریزی وسیع و گسترده می‌خواهند تا جوانان از این محافل که به‌عنوان سنگر مبارزه با جنگ نرم هستند، دور کنند.

 اگر جوانان و نوجوانان از مساجد دور شوند در آن صورت دشمنان به‌آسانی فرهنگ غربی و دلخواه خود را جایگزین فرهنگ اسلامی در اندیشه و تفکر جوانان خواهند کرد و لذا همه باید نهایت تلاش خود را برای ارتباط هر چه بیشتر جوانان و نوجوانان به کار گرفته و آنها را به سمت مساجد و فعالیت‌های فرهنگی بکشانند.

انتهای خبر/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.